получи наградата в категория Критически текст“ от тазгодишното издание на

...
 получи наградата в категория Критически текст“ от тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Проф. Камелия Николова с ИКАР 2022

 получи премията в категория „ Критически текст “ от тазгодишното издание на „ ИКАР “ 2022 на САБ.

Отличието, бе излъчено от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите  за  книгата на проф. д.н. Камелия Николова „ ”, Институт за проучване на изкуствата към Българска академия на науките, ф-ия “Хомо луденс ” и сдр. “Литературна къща ”.

Книгата изследва развиването на режисьора от появяването му през 70-те години на XIX в. до през днешния ден. В нея са оценени историческите условия и естетическите аргументи за неговото образуване, след което хронологично са проследени деянията и трансформациите му в главните интервали на модерната европейската просвета. Всеки интервал е показан посредством определящите го театрални хрумвания, режисьорски имена и емблематичните им спектакли и постановъчни концепции. Книгата е първата история на европейския съвременен спектакъл, написана от български създател, на български език.

, д.н., е професор по история на европейския спектакъл в НАТФИЗ, професор по театрознание и български спектакъл в Института за проучване на изкуствата към Българската академия на науките, както и посетител учител в НХА, Нов български университет и непознати университети.

Автор е на 10 книги, сред които “Другото име на модерния спектакъл. Режисьорът ” (1995), “Експресионистичният спектакъл и езикът на тялото ” (2000), „ Модерната европейска драма в Народния спектакъл сред двете международни войни ” (2004), “История на българския спектакъл. Т.4 ” (2011, в колектив), “Българският спектакъл след 1989 и новата английска драма ” (2013, 2018), „ Театърът при започване на ХХІ век ” (2015) и на доста студии и публикации в български и интернационалните издания. Нейни текстове са оповестени на повече от 10 езика.

фотография: БГНЕС
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР